Scurtă istorie
Originile jocului de blackjack au fost urmărite până în Spania - Miguel de Cervantes, autorul celebrului „Don Quixote”, a descris jocul veintiuna (și niște trișori) jucat cu un pachet de cărți baraja în anii 1600. Jocul a ajuns în Franța la sfârșitul secolului 18, apoi la începutul următorului secol, s-a răspândit și în Marea Britanie. Regulile variantei americane a jocului, numit ulterior blackjack, au fost codificate spre sfârșitul secolului 19.
Jocul a primit denumirea de blackjack în timpul gonii după aur din Klondike (1896-1899) când bonusul plătit pentru o combinația unui as și a unei cărți cu valoare de 10 puncte a primit denumirea de „blendă” (sulfură de zinc), o rocă asociată deseori cu filoni de aur și argint, numită „black-jack” în engleză. Alte surse spun că, pe vremuri, exista un bonus special pentru combinația a asului de pică și un valet negru (black jack).
Jocul a ajuns, până la urmă, în cazinourile din Nevada. O perioadă, jocul a fost numit simplu „21” în cazinourile din Las Vegas - ulterior, denumirea de „blackjack” a fost adoptată în cazinouri peste tot în lume. Până la urmă, regulile jocului au fost codificate de Nevada Gaming Control Board - aceste reguli de bază sunt folosite și astăzi.
Reguli de bază
În blackjack, fiecare carte numerotată are valoarea sa proprie (de la 2 la 10), cărțile cu față au o valoare de 10 puncte, iar asul are o valoare de 1 sau 11 puncte, în funcție de totalul mâinii.
Fiecare jucător, împreună cu dealerul, primesc câte două cărți. A doua carte primită de dealer stă cu fața în jos, ascunsă de ceilalți jucători.
Scopul este de a avea o mână cu o valoare de 21 de puncte sau sub - dacă valoarea depășește 21, jucătorul sau dealerul pierde. Combinația unui as și a unei cărți cu o valoare de 10 puncte se numește „blackjack” și câștigă instant.
În funcție de totalul cărților, jucătorii pot cere cărți (hit), se pot opri (stand) și, în unele cazuri, își pot dubla miza în schimbul unei singure cărți (double). Când fiecare jucător e servit, dealerul își dezvăluie a doua carte și, în funcție de totalul mâinii, poate cere carte sau se poate opri. După ce și dealerul este servit (sau, dacă mâna sa depășește 21 de puncte, pierde), mâinile sunt comparate: dacă jucătorul are un total mai aproape de 21 decât dealerul, jucătorul câștiga o sumă egală cu miza. Dacă nu, jucătorul pierde. Jucătorul cu blackjack câștigă mai mult: în funcție de regulile mesei, câștigul poate fi 3 la 2 sau 5 la 3.