Pariurile sportive sunt cea mai răspândită formă de jocuri de noroc în societatea modernă, atât de interconectată cu lumea sporturilor - cea mai populară formă de divertisment din lume. Cei mai mulți pariază pe fotbal - sportul rege, cum i se mai spune. Alții preferă alte jocuri de echipă sau sporturi individuale, cursele de cai, câini sau altele. Și, bineînțeles, există mulți care preferă eSports pentru pariat, urmărind meciuri de LoL, StarCraft II sau DotA.
Ce găsești pe acest site? Totul de la pronosticuri fotbal și tenis la biletul zilei și cota 2 atât din fotbal, cât și din tenis, dar îți dăm de veste și dacă descoperim oferte și promoții pentru pariuri și cazinou!
Mai jos, am adunat cele mai tari case de pariuri online din România care oferă bonusuri consistente și cea mai completă gamă de sporturi pe care poți paria:
Dacă cauți cele mai tari case de pariuri din România, nu căuta mai departe! Partenerii noștri îți oferă nu doar o gamă completă de sporturi și alte evenimente pe care poți paria dar și cele mai bune cote, cele mai variate piețe, cele mai tari promoții și tot ce ai nevoie pentru a paria în siguranță și cu încredere!
GO SUPER cu pariuri gratuite pentru fiecare meci din Superliga și UEFA Champions League!
Unii spun că pariurile au aceeași vârstă ca și întrecerile și competițiile de orice fel. Oamenii au pariat, de-a lungul istoriei, pe orice de la rezultatul duelurilor și până la rezultatul alegerilor. Chiar loteria, acest joc de noroc răspândit în toată lumea, are la bază un astfel de pariu: cetățenii din Genova pariau pe alegerea membrilor Marelui Consiliu care se trăgeau la sorți odată la 6 luni (5 membri din 90) și vroiau mai des. Ulterior, pariurile pe diferitele evenimente, dueluri și lupte de gladiatori s-au transformat în pariuri sportive, o practică îndrăgită și azi de milioane.
Cotele (odds) exprimă probabilitatea unui anumit rezultat al unui eveniment, fie el un meci de fotbal sau o aruncare cu zaruri. Zarurile sunt, de fapt, cel mai bun instrument pentru a exprima cum cotele reflectă probabilitatea unui anumit rezultat: aruncarea unui 6 la zaruri are probabilitatea de 1 la 5. În cazul pariurilor sportive, cotele exprimă nu doar probabilitatea unui rezultat dar și suma pe care pariorul îl poate câștiga pariind pe acel rezultat.
Cotele sunt exprimate în diferite forme - zecimale, fracții etc. Pe scurt, cotele afișate de agențiile de pariuri exprimă șansele reale de câștig proporțional cu probabilitatea unui anumit rezultat.
Spre exemplu, cota de 1,35 înseamnă că, în caz decâștig, vei primi de 1,35 ori banii pariați - în cazul unui pariu de 10 lei, de exemplu, vei primi 13,5 lei din care 10 lei reprezintă suma pariată și 3,5 lei reprezintă câștigul. Acest câștig se impozitează la sursă - dar aceasta este o discuție pentru altădată.
Cu cât cota este mai mică, cu atât probabilitatea acelui rezultat este mai mare. De exemplu, într-un meci CFR Cluj - CS Mioveni, echipa clujeană este mai probabil să câștigă, astfel cotele pariurilor pe câștigul lor vor fi mai mici. Cel mai des, cotele mai mici reprezintă și pariuri mai sigure.
Cotele afișate de agențiile de pariuri sunt diferite în funcție de regiunea în care se află ele - iar în cazul celor online, cotele pot fi afișate în mai multe feluri în funcție de preferințele pariorului.
Cotele europene sunt afișate în format de numere cu zecimale (x,xxx) și reprezintă numărul cu care se înmulțește miza pentru a afla suma ce se poate câștiga. Suma rezultată este suma mizei originale plus câștigului.
De exeplu, un pariu de 100 de lei la o cotă de 1.3 înseamnă un câștig potențial de 130 de lei, din care 100 de lei este miza, iar 30 de lei reprezintă câștigul propriu-zis.
Acest format de cote se folosește cu precădere în Europa, Australia, Noua Zeelanda, Canada și Singapore.
Cotele în stil american reflectă potențialul de câștig în relație cu un pariu de 100 lei. Acestea pot fi exprimate printr-un număr pozitiv sau negativ.
Dacă cota este un număr pozitiv, aceasta exprimă câți bani pot fi câștigați cu un pariu de 100 lei. De exemplu, un pariu cu cote de +400 înseamnă câștiguri totale de 400 lei la un pariu de 100 lei, incluzând și miza originală (cote de 5,0 în formatul european).
Dacă cota este un număr negativ, aceasta exprimă câți bani trebuie să mizeze pariorul pe un anumit rezultat pentru a câștiga 100 lei. De exemplu, un pariu de -400 înseamnă câștiguri totale de 125 lei, incluzând miza originală (cote de 1,24 în formatul european).
Acest format de cote este preferat de agențiile de pariuri din Marea Britanie și Irlanda, în special în cazul pariurilor pe curse de cai. Spre deosebire de cele de mai sus, aceste cote exprimă câștigurile nete încasate de parior în cazul unui pariu de succes.
De exemplu, cotele de 4/1 înseamnă că pariorul va primi 400 lei pe un pariu câștigat de 100 de lei (5,0 în format european, +400 în formatul american), iar cotele ¼ înseamnă un câștig de 25 de lei pe un pariu de 100 de lei (1,25 în format european, -400 în format american).
Numărătorul și numitorul sunt totdeauna numere întregi în cazul cotelor britanice, ceea ce înseamnă că, în cazul unui câștig de 125 lei pe un pariu de 100 de lei, cotele vor fi exprimate în formatul 5/4, exprimând că un pariu de 400 de lei ar plăti câștiguri de 500 de lei, adică 2,25 în format european sau +125 în formatul american.
De regulă, casele de pariuri online vor face conversia pentru tine, tot ce trebuie să faci este să alegi formatul preferat. Dacă, însă, vrei să calculezi tu cotele, iată cum le poți converti singur:
Betting exchange (probabil cea mai bună traducere ar fi „bursa pariurilor”) este un concept diferit de pariere pe evenimente în special sportive. Aici, nu se pariază direct ci se susțin (back) sau se opun (lay) cotele postate de operator.
La un operator de pariuri sportive, pariorul mizează pe un anumit rezultat, iar operatorul împotriva. La un betting exchange, pariorul are posibilitatea să mizeze pe oricare dintre rezultate, având posibilitatea de a paria nu împotriva operatorului ci a altor pariori care susțin sau se opun unui anumit rezultat posibil. Operatorul (bursa) funcționează ca un intermediar între pariori care pariază pe rezultate diferite.
De exemplu, dacă tu consideri că FCSB are șansa de a nu câștiga Liga 1 în sezonul curent, te poți opune acestui rezultat (lay) pariind împotriva unui parior care susține (back) victoria FCSB.
Un operator tradițional de pariuri sportive va face bani din pariurile pierdute de pariori. În cazul unui exchange, profitul provine dintr-un comision reținut de operator din câștiguri (de regulă, câteva procente din total).
La orice operator de pariuri sportive se pot plasa mai multe tipuri de pariuri ce se pot plasa pe același eveniment. Anumite tipuri de pariuri sunt disponibile doar pentru anumite evenimente.
În primul rând, există pariuri ce se plasează înainte de eveniment (pre-game) care au cotele fixe - de exemplu, poți paria pe un meci de fotbal cu o zi sau chiar o săptămână înainte de el - sau în timpul evenimentului (in-game), unde cotele se schimbă continuu în funcție de rezultatul actual al evenimentului.
Pariul simplu este un pariu plasat pe rezultatul unui singur eveniment, unde doi sau mai mulți participanți concurează pentru victorie.
Se poate paria pe rezultatul unei game foarte largi de evenimente, de la meciuri de fotbal la curse de cai, alegeri prezidențiale sau chiar reality show-uri.
Exemple: poți paria pe victoria FCSB în Liga 1, pe rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024 sau pe reprezentantul României la Eurovision 2021,
Un pariu cu mai multe pariuri simple pe diferite evenimente. Ca să câștigi un pariu de combinație, trebuie să prezici corect rezultatul tuturor evenimentelor.
Exemplu: pariu de combinație pe următoarele 3 meciuri Liga 1.
Pe lângă pariurile simple și combinații, există mai multe pariuri specifice meciurilor de fotbal sau altor sporturi de echipă unde se urmărește scorul în mod similar:
Pariul „șansă dublă” înseamnă că poți paria pe două rezultate al aceluiași meci în același timp. De exemplu, dacă te aștepți ca U Craiova să-și câștige următorul meci sau să ajungă măcar la egalitate, poți paria pe această opțiune.
Pariuri „șansă dublă” posibile:
Originile pariurilor sunt necunoscute - putem, însă, presupune că ele existau și înainte de primele cazuri documentate. Cert este că în Grecia antică, odată cu organizarea primelor Jocuri Olimpice antice, spectatorii pariau pe rezultatul evenimentelor sportive, ceea ce înseamnă că pariurile sportive au apărut acum peste 2000 de ani. Obiceiul de a paria - de data asta pe competiții de care de război sau luptele gladiatorilor - apare și în Roma antică. Este posibil ca obiceiul de a paria pe evenimente similare să se fi răspândit în Europa din această regiune.
Pariurile au fost interzise în repetate rânduri în Europa medievală, dar activitatea nu s-a lăsat eradicat de aceste prohibiții.
Popularitatea curselor de cai a popularizat și pariurile pe astfel de evenimente, mai ales în Anglia. De aici, obiceiul de a paria pe curse, iar ulterior și pe alte evenimente sportive, s-a răspândit în toată lumea. Azi, pariurile sunt o industrie reglementată care și-a găsit locul în lumea de zi cu zi, mai ales după ce varietatea de evenimente sportive a crescut exponențial.
Pariurile și-au găsit drumul pe internet foarte repede după ce aceasta a deveinit disponibilă publicului larg. Majoritatea caselor de pariuri online erau firme cu o prezență puternică în lumea reală - mărci bine-cunoscute precum William Hill în Anglia, Paddy Power în Irlanda și Unibet în nordul Europei, de exemplu. În timp, au apărut și primele case de pariuri exclusiv online, precum și agențiile de „betting exchange” precum Betfair, unde pariorii au opțiuni noi de a paria.
Astăzi, pariurile sportive sunt o industrie reglementată în aproape toată lumea. Există zeci de grupuri mari de pariuri, multe cu acces la piețe de peste tot în lume. Gama evenimentelor pe care se poate paria este vastă, acoperind totul de la meciuri de fotbal până la alegeri prezidențiale sau chiar rezultatul reality show-urilor de la TV.