Istorie
Istoria jocurilor de video poker a început în secolul XIX - deși pe vremea respectivă, ele nu aveau nimic „video” în ele. Ingineri din New York au construit un aparat de poker bazat pe regulile Five Card Draw, unul dintre cele mai populare variante de poker de azi. Aparatul avea 50 de fețe de cărți pe cilindri, iar câștigurile - uneori o băutură, un trabut sau bani - erau determinate de combinația acestora. Jocul avea, în schimb, niște neajunsuri, drept pentru care nu a putut concura cu jocul de păcănele, mai simplu și ușor de folosit, inventat cu câțiva ani mai târziu.
Primul joc de video poker adevărat a apărut în anii 1970, când monitoarele și calculatoarele au devenit destul de avansate pentru a permite dezvoltarea unui astfel de joc. Acestea erau foarte primitive după standardele de azi dar extrem de inovatoare în aceea vreme. Jocul de video poker s-a răspândit prin cazinouri la începutul anilor 1980, apoi prin toată lumea în anii următori. Ulterior, după apariția primelor cazinour online la mijlocul anilor 1990, și-au găsit calea pe internet. Azi, aparatele de video poker se găsesc în toate sălile de jocuri și toate sucursalele Loteriei, dar și în cazinouri - și în fiecare cazinou online.
Reguli
Regulile jocului de video poker sunt adaptate din jocul de poker „Five Card Draw”. Jucătorii primesc cinci cărți din care pot păstra sau arunca oricâte cărți dorește.
Valoarea mâinilor
Valoarea mâinilor este stabilită în conformitate cu regulile pokerului obișnuit (în ordine crescătoare):
● O pereche (one pair) - două cărți la fel. Cea mai des întâlnită mână în poker.
● Două perechi (two pairs)
● Brelan (3 cuie, three of a kind)
● Chintă (Straight) - cinci cărți în ordine crescătoare, indiferent de culoare.
●Culoare (flush) - cinci cărți cu același simbol și culoare (Romb, inimă) care nu sunt în ordine crescătoare (ex. 2 5 7 10 J de romb).
● Full house - un brelan și o pereche.
● Careu (four of a kind) - patru cărți de aceeași valoare
● Chintă mică (straight flush) - cinci cărți cu același simbol și culoare, în ordine crescătoare.
● Chintă mare sau Chintă royală (Royal Flush) - cinci cărți cu același simbol și culoare, în ordine crescătoare, care se termină în as (10 J Q K A).
Spre deosebire de poker, în cazul jocului de video poker fiecare mână are un câștig în bani asociat cu el. De regulă, mâna cea mai mică plătește 1 la 1, iar cea mai mare - chinta royală - plătește de câteva mii de ori valoarea mizei.
Reguli alternative
Există variante de video poker cu reguli alternative în ceea ce privește mâna cea mai mică cu care se poate câștiga.
● Tens or Better - cea mai mică mână câștigătoare este o pereche de zecari (10)
● Jacks or Better - cea mai mică mână câștigătoare este o pereche de valeți (J)
● Deuces Wild - de regulă, în acest joc cea mai mică mână câștigătoare este un brelan
Minijocuri
După câștigarea oricărei mâini, jucătorul are posibilitatea de a-și multiplica câștigurile într-un minijoc. Acest joc este, de obicei, ori unul de mai mare - mai mică, ori una de roșu - negru. Jucătorul are, de regulă, o șansă de 50% de a-și dubla (sau a-și pierde) câștigurile. De regulă, acest joc nu se poate continua la infinit - în majoritatea cazurilor, este limitat la 5 sau 10 încercări.